CAMINADA DEL MES

Diumenge 4 de març de 2011

PR V-147, Vall de Laguar: La catedral del senderisme (Fleix - Alacant) - 14 Km.

Durada aproximada:  5h. 15 min. - Altura màxima 603 - Ascens total 815 m.

VALL DE LAGUAR: LA CATEDRAL DEL SENDERISME

Després d’abandonar el Pla de Petracos continuem cap a Benichembra i Orba ens dirigim cap al Vall de Laguar: És un de les valls de l’interior de la muntanya d’Alacant format pels nuclis de Campel, Fleix i Benimaurell que junts constitueixen un sol municipi que no supera els 2000 habitants.

En aquesta àrea de la Marina Alta van viure durant centenars d’anys els àrabs, fins a declarar-se la seua expulsió i l’obligació a embarcar cap a Àfrica a través del pròxim port de Dénia. Ells ens van deixar, entre altres coneixements, la seua forma d’aprofitar el terreny mitjançant els bancals o terrasses, que permeten el cultiu en zones abruptes com aquestes.

La Vall de Laguar ofereix, principalment, dos atractius:

-El barranc de l’infern lloc especial per a tots aquells aficionats al barranquisme, 9 km de bots, cascades i marmites, no recomanat per a inexperts, una vegada que entres ja no hi ha marxa arrere.

-La “catedral del senderisme”, el PR-V 147, senda circular d’uns 15 km que ens porta des de Fleix fins al Barranc de l’Infern i des d’allí, sense entrar en el barranc, fins a Benimaurell i tornada a Fleix.

Jo li tènia ganes a aquest recorregut, sempre em crida l’atenció el baixar i pujar per un recorregut zigzaguegen-te format per 6.500 escalons de pedra, construït fa segles pels agricultors àrabs per a accedir a les àrees de labor de l’altre costat del riu Girona i accedir a “els cases dels Jovades”. Els Jovades era una mesura utilitzada per a la repartició de la terra durant la repoblació posterior a la reconquista i a l’expulsió dels moriscos. Diuen que era la quantitat de terreny que podia llaurar un mul durant un dia.

La duració estimada en els mapes de la ruta és de més de 5hrs, un poc exagerat, jo vaig tardar 3 hores 30 minuts i no sóc el prototip del senderista.

A les 07:30 ja estic eixint de Fleix i em dirigisc cap al llavador, el qual cal passar uns 15 metres i prendre, a la dreta, una xicoteta senda amb uns escalons que baixen cap al profund llit del riu. Ja podem començar a comptar els escalons, o millor passar d’ells i disfrutar de recorregut.

Abaixant es travessa la cova Forada, i la cascada del Salt, quasi mai porta aigua. Segons baixes sents com et vas afonant entre les parets verticals que limiten el llit sec del riu Girona, creuat aquest es comença l’ascens, per l’altre tram d’escalons que hem anat observant en el descens.

En la part alta de la muntanya arribem a “els cases dels Jovades”, des del grup de cases de “la Carrasca”, per la seua esquerra, baixem cap al barranc de l’Infern. Beure i reposar aigua en la Font de Regnes per a escometre la segona pujada, que després d’haver creuat novament el llit del riu ens acosta a “els Juvees de Dalt”.

Des de l’alt efectuem l’últim descens cap al barranc de Racons i escometre la llarga pujada, com no amb escalons, cap a Benimaurell. Després de refrescar-se en la font de Benimaurell al costat del llavador ens dirigim pel camí del Rei, una pista asfaltada que ens sobre nou cap al llavador de Fleix, on havíem comencem el recorregut.

Un recorregut espectacular que bé mereix el qualificatiu de “La catedral del senderisme”, terreny abrupte amb l’encant dels escalons, vistes impressionant del mar a la llunyania, disfrutar amb la vegetació en veure com canvia de les zones solejades a les d’ombria, els bancals d’oliveres, ametlers i cirerers, admirar-se de com van buscar en l’antiguitat les zones planes per a cultivar i com van crear els camí i sendes per a acostar-se a elles. Una infinitat de sensacions.

De http://viajeroentransito.com/blogs/?p=86 - Publicat per Luis el 25 de maig de 2.008 - Viajero en tránsito: Turismo itinerante

AVÍS: Es necessari la inscripció prèvia per a poder participar en les caminades. No serà necessari efectuar la inscripció als caminants que disposen de la Llicència en vigor de la FEDME. Els que no complisquen alguna dels dues premisses NO PODRAN PARTICIPAR EN LES CAMINADES. (Pots vore la nota amb les "Condicions de les caminades")