Les Dos Mamelles - La Ràpita - Nevera 4 camins - El Jinquer

Recorregut circular: Distància: 16,2 km. Ascens total: 782 m. Dificultat: Alta.

Ruta circular que es correspon amb l’itinerari 7 del llibre "Muntanyes Valencianes VII: Serra Espadà" de Rafael Cebrián i que comença des del tossal de la Nevera amb una forta pujada a les cimes de les Dos Mamelles (es passa per la primera però per a la segona cal agafar la senda de la dreta en el tossal que hi ha entre ambdós, en la seua cima veurem les restes d’un centre de comandament de l’exèrcit durant la guerra civil, després tornem al tossal) per a posteriorment arribar a la cima més alta de la Serra d’Espadà, La Ràpita amb els seus 1106 m. En esta part trobarem marques grogues que es corresponen amb el PRV-63.6.

Baixem de la Ràpita en direcció a Algimia d’Almonacid per a desviar-nos per la dreta en el tossal de Villamalur (de les dos sendes que trobem res més desviar-nos prendrem la senda de la dreta) i apareixerem en el tossal de Quatre Camins. En este punt seguirem pel camí del front que ens puja fins a la nevera de Quatre Camins, la qual mereix la nostra visita encara que només siga per veure com es manté en peu un dels seus arcs (en realitat quan la pista acaba cal agafar una senda per la dreta que en pocs metres ens porta fins a la nevera, la qual està condicionada amb baranes de fusta).

Tornem sobre els nostres passos i prenem la pista de l’esquerra (cap a l’est) fins a una desviació a la dreta que inverteix el nostre sentit de la marxa i ens baixa fins al riu per a endinsar-nos en un xicotet bosc de castanyers. Més avant una nou desviació a l’esquerra ens porta al Jinquer. Després de veure el castell a l’altre costat del barranc, en una revolta a l’esquerra veurem una pista que ix per l’esquerra i que esta tallada amb una cadena. Si seguim esta pista ens portarà vorejant uns camps de cirerers fins a uns bancals d’ametlers i en l’últim bancal es troba un gran penyal i sobre ell el castell.

Nou retrocés fins a la pista del Jinquer que continuem fins a arribar just davant del poblat abandonat, una molt curta però pronunciada senda ens baixa a la pista d’accés al poblat de què destaca l’església que manté els seus murs en peu i la gran quantitat de vegetació que ho ha invadit. Tornem sobre els nostres passos fins a trobar una desviació "cementat" que ix per la nostra esquerra, que ens evita tornar fins a la desviació del Jinquer, i que enllaça amb la pista que ens porta fins al tossal de la nevera on haurem aparcat els cotxes no sense abans fer un tram de senda que enllaça el final d’una pista amb l’inici d’una altra que ens porta fins a un encreuament que a l’anada haurem agafat per l’esquerra per a pujar a les Dos Mamelles.

Informació treta de ROCACOSCOLLA

Tornar a la caminada del mes