Serra d'Espadá: Fonts d'Aiòder -  Pou Negre - Torralba del Pinar - Fonts d'Aiòder

Recorregut circular: Distància: 13 km. Ascens total: 463 m. Dificultat: Mitjana.

El recorregut no té marques a excepció d’unes xicotetes estaques de fusta que ens porten a Torralba del Pinar encara que segons crec recordar les obviem en diverses ocasions. Tot just eixir de les Fonts d’Aiòder passem per la font del Canyar i baixem fins a creuar el riu Xicotet i seguim el senyal de Torralba fins que ens desviem per la dreta per a arribar al Pou Negre. En realitat es tracta de 2 tolls amb un escaló d’uns 2 m. entre ambdós. L’indret és espectacular i mereix la visita.

Després de retrocedir uns metres remuntem la vessant per una senda que ens deixa en la part alta i que si ens desviem pel barranc aigües baix arribarem a la cascada del pou Negre. Es torna a retrocedir i deixem una desviació per la dreta amb la indicació de font del Riu. Acabem ficant-nos en el barranc que dependrà de les pluges tindrà més o menys aigua que caldrà sortejar així com el fang.

Una de les vegades ens eixim del barranc per l’esquerra per a salvar una "gola" o "estreta gola", val la pena desviar-se a veure i inclús no pareixia difícil de remuntar. Acabarem caminant per una zona arborada que ens portara a Torralba del Pinar. A l’eixida del poble que deixarem a la nostra esquerra, trobem una font amb taules. La tornada té menys interès en tractar-se d’una senda sense ombra a evitar quan estrenya la calor. Pujarem fins a un tossal per a després descendir i enllaçar amb una pista per l’esquerra. Veurem les parets nues d’antigues masies i corrals. Més avant, després de sobrepassar una antena que queda a la nostra esquerra tenim una desviació a l’esquerra, indicat amb una feta de pedres. Seguint aquesta nou senda al poc veurem Fonts d’Aiòder en la distància. Continuem baixant i enllacem novament amb una pista forestal que ens porta fins al llit del riu Xicotet, on trobem la pista de l’anada que ens torna al poble.

Tornar a la caminada del mes