Soneja, La Dehesa - PR-CV 320

El Paratge Natural Municipal de La Dehesa es troba a l'extrem oriental del terme municipal de Soneja, a la província de Castelló. Amb 681,398 ha, va ser declarat com a tal el 5 de novembre del 2002 per ordre de la Conselleria de Territori i Habitatge, pel gran valor ecològic, paisatgístic i etnològic que presenta.
  A causa de la presència de nombroses espècies botàniques rares, endèmiques o en perill d'extinció, el 6 de novembre del 2000 part del paratge es va declarar microreserva de flora, que inclou les espècies Crassula campestris, Chaetonychia cymosa, Lavandula pedunculata, Quercus suber i Teucrium angustissimum.
  Assentada sobre arenes silícies i argiles del Triàsic es troba la llacuna de La Dehesa, llacuna temporal única d'aquestes característiques a tot el territori valencià, a l'interior del qual creix el Polygonum amphibium, planta aquàtica endèmica i a la vora, joncs i bogues.
  A la contornada de La Balsa i, depenent del caràcter silici o calcari del substrat, trobem distintes formacions: suredes, pinedes (de pi banc, roig i pinyoner), alborços, estepars-bruguerars, juntament amb matoll i plantes aromàtiques típiques del bosc mediterrani.

 El recorregut ecodidàctic que discorre pel paratge ens mostra la resta d'encants del lloc: l'antiga pedrera de pedres de molí o “ruejos”, en la qual encara ara trobem vestigis de la creació d'aquestes pedres; restes d'antics corrals, que donaven recer als animals durant el pasturatge; els penyals, zona rocosa que ofereix una magnífica vista des de Calderona fins Espadà; i l'Arenal, antiga bassa completament dessecada i reblida de fina arena blanca, producte de l'erosió de les roques limítrofs
  Pel que fa a la fauna, és nombrosa la presència d'espècies incloses en el Catàleg d'espècies protegides i d'interés especial, com el fardatxo, l'eriçó, el tòtil, el gripau cavador, l'àguila de panxa blanca, etc. Encara que la presència més notable és la del porc senglar, ja que estableix els seus “rebolcadors” a la vora de la llacuna.
  El Paratge Natural Municipal de La Dehesa disposa d'un centre d'interpretació, situat a l'eixida de Soneja, al punt quilomètric 1 de la carretera CV 230 i des del qual s'inicia la senda de petit recorregut PR-CV 320, que comunica directament amb el paratge. Al centre es pot obtenir informació tant del paratge com del Parc Natural de la Serra d'Espadà

El començament del PR CV-320 es troba en el PK 1 de la Carretera CV-230 en el Centre d’Interpretació del PNM "La Dehesa". Des d’ací, prenem la carretera en direcció Assuévar. Una vegada travessat el pont busquem el camí de la dreta abandonant l’asfalt. Seguim el camí deixant l’encreuament a la dreta, creuem un pont per un camí descendent i, al poc, voregem una granja, quan s’acaba la seua tàpia hi ha un encreuament de camins en què anirem a l’esquerra. Al final de la revolta trobem un altre encreuament de camins en què ens dirigim a l’esquerra. A uns 150 m comencem a ascendir per una senda en ziga-zaga. Aquest paratge, denominat Horta Nova, voreja el terme de Sot de Ferrer. La senda entra ara en una zona de vegetació que s'espesseix conforme avancem cap a l’Alt del Blau, en direcció NE.

Una vegada en l’Alt prenem un antic camí estret en descens, passem per un tossal abans d’abandonar-ho i seguim per una senda que, de nou en ascens, voreja l’Alt del Pilar. Descendim ara fins a la Moratilla, voregem uns fruiters i depòsit d’aigua fins que arribem a una via pecuària que seguim cap a la dreta. Obviant tots els encreuaments, voregem uns bunkers de pirotècnia i passats uns 500 m el camí fa un gir de 90º a la dreta, nosaltres seguim recte entre bancals. Un poc més avant el camí es fa impracticable per a vehicles per la seua estretor i sinuositat. Caminem travessant un bosc frondós. Al poc part una senda a la dreta que haurem de seguir. Quan el camí s’estreny fins quasi desaparèixer, naix una senda a la dreta que ens introdueix en una pineda. A partir d’aquest moment prestar molta atenció a les marques blanques i grogues perquè és fàcil perdre’s. La senda discorre paral·lel a un marge de pedres i descendeix per una forta pendent fins a arribar a un camí on girem a la dreta.

Poc després girem a l’esquerra travessant uns bancals, passem junt amb una olivera en direcció a la rambla d’Assuévar, a la que s’accedeix després de travessar una zona de pins. Una vegada en ella, la seguim uns metres en sentit descendent fins a un punt on girem a l’esquerra i la creuem. Pugem ara per una senda deixant a l’esquerra una caseta i vorejant un bancal. Arribem a un camí asfaltat que seguim cap a la dreta, després girem a l’esquerra en el primer encreuament de camins. Ràpidament apareix una senda a la nostra esquerra que hem de seguir, passa junt amb la Cova de Jallar. Passats uns centenars de metres trobem un encreuament de camí i que hem de seguir per la dreta. En el següent encreuament seguim recte fins a arribar a un encreuament on veiem a la dreta unes tolles. Despreciem totes les desviacions que ens anem trobant al llarg del camí. Travessem una rambla i seguim per un camí asfaltat deixant el que portàvem a la dreta. Passem una pinada i prenem el camí de la dreta, més ample i amb l’entrada de grava. En la següent bifurcació continuem per la dreta, després el següent encreuament ascendent a l’esquerra. Rebutgem el següent encreuament a la dreta i el pròxim el prenem a l’esquerra, deixant a l’altre costat el Racó d’Escales. Travessem un tossal que no condueix a "La Dehesa". Continuem recte fent cas omís del camí de l’esquerra. Al llarg del camí trobem panells informatius sobre la Flora que ens anem trobant. Deixem la Bassa a la dreta i continuem recte fins a trobar-nos amb una barrera que impedeix pas als vehicles, nosaltres rebutgem el camí de la dreta i continuem fins una gran revolta a l’esquerra, seguit d’un gran tram de descens sense encreuaments. El primer que trobem, a l’esquerra, igual que en la bifurcació que trobarem més avant. En el següent encreuament continuem recte i darrere d’un fort esquivament en el camí, a l’esquerra. El camí té entrades a bancals a un costat i a l’altre però els obviem. Després de creuar un bosc arribem a un encreuament, seguirem a la dreta. En aquest punt finalitza el recorregut circular. Tornem a Soneja pel camí que vam venir.

(Del fullet del Ajuntament de Soneja)

Tornar a la caminada del mes