CAMINADA DEL MES

Diumenge 25 de Gener  de 2.009

Soneja,  La Dehesa -- PR-CV 320 (Pots veure fotos del recorregut)

13,8 Km.

Durada aproximada: 4 hores 42 minuts -- Dificultat: Mitjana

Desnivell net: +220 m. -- Desnivell acumulat: Ascens 449 m. / Descens 411 m.

Cartografia: ICN Fulls 668 (Soneja) i 669 (La Vall d'Uixó)

  El Paratge Natural Municipal de La Dehesa es troba a l'extrem oriental del terme municipal de Soneja, a la província de Castelló. Amb 681,398 ha, va ser declarat com a tal el 5 de novembre del 2002 per ordre de la Conselleria de Territori i Habitatge, pel gran valor ecològic, paisatgístic i etnològic que presenta.
  A causa de la presència de nombroses espècies botàniques rares, endèmiques o en perill d'extinció, el 6 de novembre del 2000 part del paratge es va declarar microreserva de flora, que inclou les espècies Crassula campestris, Chaetonychia cymosa, Lavandula pedunculata, Quercus suber i Teucrium angustissimum.
  Assentada sobre arenes silícies i argiles del Triàsic es troba la llacuna de La Dehesa, llacuna temporal única d'aquestes característiques a tot el territori valencià, a l'interior del qual creix el Polygonum amphibium, planta aquàtica endèmica i a la vora, joncs i bogues.
  A la contornada de La Balsa i, depenent del caràcter silici o calcari del substrat, trobem distintes formacions: suredes, pinedes (de pi banc, roig i pinyoner), alborços, estepars-bruguerars, juntament amb matoll i plantes aromàtiques típiques del bosc mediterrani.

  El recorregut ecodidàctic que discorre pel paratge ens mostra la resta d'encants del lloc: l'antiga pedrera de pedres de molí o “ruejos”, en la qual encara ara trobem vestigis de la creació d'aquestes pedres; restes d'antics corrals, que donaven recer als animals durant el pasturatge; els penyals, zona rocosa que ofereix una magnífica vista des de Calderona fins Espadà; i l'Arenal, antiga bassa completament dessecada i reblida de fina arena blanca, producte de l'erosió de les roques limítrofs
  Pel que fa a la fauna, és nombrosa la presència d'espècies incloses en el Catàleg d'espècies protegides i d'interés especial, com el fardatxo, l'eriçó, el tòtil, el gripau cavador, l'àguila de panxa blanca, etc. Encara que la presència més notable és la del porc senglar, ja que estableix els seus “rebolcadors” a la vora de la llacuna.
  El Paratge Natural Municipal de La Dehesa disposa d'un centre d'interpretació, situat a l'eixida de Soneja, al punt quilomètric 1 de la carretera CV 230 i des del qual s'inicia la senda de petit recorregut PR-CV 320, que comunica directament amb el paratge. Al centre es pot obtenir informació tant del paratge com del Parc Natural de la Serra d'Espadà.

AVÍS: Tots els participants en les caminades ho fan de forma lliure i individual, sent responsables de la seua pròpia seguretat personal i de totes les conseqüències que els seus actes impliquen, sense responsabilitzar en cap cas a Anant Anant caminades o a l'organització de cada caminada.