Recorregut: Pas a pas

Distància aproximada de 10 quilòmetres - Eixida de la Plaça del Bou.

Portar aigua abundant.

L'horari marcat permet realitzar l'excursió tranquil·lament.

ITINERARI: de pujada per la senda local (SL-CV 70), que ascendix pel barranc del Vasall, que suposa un desnivell de 500 metres, després tornem cap a Espadilla pel corral i font del Melic i creuem finalment a l'esquerra per una senda el barranc de Trutxelles que ens porta a una pista que descendix al poble de Toga.

00.00 Hores.- Entrada del poble junt amb el panell informatiu, creuem la carretera pel pas de vianants i ascendim cap al cementeri, que deixem a l'esquerra prenent la senda junt amb una tanca de vinya, estes primeres rampes són les de mes desnivell i transcorre per terreny descarnat i amb pedra solta.

00.30 Hores.- Una vegada sortejada esta primera dificultat (les forques), arribem a la "caleja Badenas" i sortegem una lloma vorejant-la per l'esquerra, zona que ens mostra les primeres vistes del barranc del Vasall i després el riu Millars, Espadilla i Vallat, continuem ascendint i veiem davant la Peña dels Ulls, curiosa formació que s'assembla a un tronc i cap amb buits en la cara.

00.50 Hores.- Junt amb la Penya dels Ulls, ascendim fins a sortejar el monticle que estàvem rodejant i en 10 minut aconseguim la cima, on disfrutarem d'excel·lents vistes a un costat i a l'altre. Durant 30 minuts, ascendirem en zig-zag per la senda parant-nos en els replecs per a observar com s'obri el camp de visibilitat, amb excel·lents panoràmiques de la vall, dels alts de la llacuna de Llucena mes tard i apareixent el pic de Penyagolosa en el fons.

01.30 Hores.- El camí ja no presenta tant de desnivell i desapareix de la nostra vista el poble de Toga, el paisatge des de l'alt del barranc és espectacular i podem veure les restes de corrals i la verdor de la font del Vasall a l'altre costat del barranc, font perduda entre la vegetació que l'anuncia.

02:00 Hores.- Seguix el camí pel costat del barranc, que tenim cada vegada mes prop i acabem per creuar-lo a la dreta i després de nou a l'esquerra.

02.15 Hores.- Arribem a les restes del corral de davall de la lloma, ens queda una última forta, però breu pendent.

02:30 Hores.- Pilar d'Espadilla, en la part alta de la lloma podem esmorzar o prendre alguna cosa mentres observem la planura de la lloma i les muntanyes de la serra Espadà.

02.40 Hores.- En l'encreuament de sendes, prenem el de l'esquerra o direcció a Espadilla i arribem a uns corrals en la zona mes alta de la lloma. A l'esquerra de les ruïnes iniciem el descens per la senda.

03.00 Hores.- Aconseguim la font del Melic, i creuant el rierol arribem a una pista que a la dreta ens porta al corral del Melic, però nosaltres continuem per la pista a l'esquerra,

03.15 Hores .- Aconseguim un encreuament de pistes amb una bassa d'aigua i descendim per l'esquerra. Observem a la dreta Peña Saganta , a l'esquerra Peña els Ulls i les Clotxes i davant el riu Millars

03.45 Hores.- Un altre encreuament de pistes, prenent el de l'esquerra i als 20 metres baixem per una xicoteta senda que ens fa creuar el barranc de Trutxelles botant un xicotet aragall en una zona molt frondosa, continuant el descens pel costat esquerre del barranc.

04.00 Hores.- La senda acaba en una pista, que prenem a l'esquerra, des de la que podem contemplar els horts i el riu.

04.15 Hores.- La pista acaba en la carretera a 100 metres del punt de partida.

Al finalitzar podeu banyar-vos en el riu o en la piscina municipal