Recorregut de la caminada: Desert de Les Palmes: Castell de Miravet

Ruta circular - Distància: 6 Km. - Temps aproximat: 2 hores 30 minuts - Dificultat: Mitjà

La ruta s'inicia en la "Font del Perelló". A esta s'accedeix per una pista que sorgeix, a mà dreta, del camí de Miravet, concretament on es troba el senyal indicador a la Casa de Repòs dels Alborços. La pista, després de passar alguns horts d'ametlers, arriba a una esplanada on l'existència d'una elevada i esvelta xopada proporciona una ombra digna de disfrutar. Ací es troba la "Font del Perelló", en la contornada de la qual s'observen plantes típiques de barrancs i de zones humides com el baladre, l'esbarzer i altres. Just damunt de la placeta hi ha un xicotet pla de terra on es poden deixar adequadament aparcats els vehicles.

Des de la font comencem a ascendir per la pista que s'inicia entre masies i horts d'ametlers així com entre reduïts vestigis de vegetació típica de sòl roig. Uns pocs metres després de la font, entre dos de les masies situades al costat esquerre de la pista, naix el camí pel qual tornarem més tard al punt de partida d'esta ruta. A un costat i a l'altre del camí apareixen múltiples exemplars de margallons, planta emblemàtica del Desert de les Palmes. A més del margalló, en la resta de recorregut, es podran contemplar espècies arbòries com els pins blancs i pinastres, la carrasca així com les espècies arbustives característiques en tot l'àmbit del Paratge Natural. És el cas del coscoll, l'alborç, els brucs, el llentiscle, les estepes, el romer. Prompte arribarem a una revolta on es deixa a mà dreta el camí d'entrada a la Casa de Repòs "Els Alborços". Al continuar pujant observem les restes d'alguns bancals destruïts pel mateix abandó. Després de pocs metres, arribem una altra revolta marcada per l'existència d'una gran roca de roig, a la dreta del camí. En este lloc, però a mà esquerra, es poden admirar diverses xicotetes carrasques entre la resta de vegetació existent.

La pista continua ascendint entre arbres i arbustos típics de la zona quan de sobte es tornen a substituir per bancals cultivats d'ametlers. garroferes i oliveres principalment. Ací a mà dreta, paral·lela al camí i darrere d'un hort, se situa una xicoteta vessant que crida l'atenció per que els pins situats en el més alt són pinastres i els que es troben més avall són pins blancs. El recorregut prossegueix per horts fins que s'arriba a una bifurcació. En este punt ens desviem a l'esquerra i caminar anat un poc més arribem un xicoteta pineda de pi blanc. Uns metres després, travessem un hort d'ametlers al final del qual se situa la senda que cal continuar.

La senda comença a discórrer a través de xicotetes espècies arbustives. apareixent ja algunes pedres calcàries en el camí. A partir d'ací el recorregut està marcat per dos ratlles grogues (corresponents al color de la Ruta 6) que ens acostaren fins al Castell de Miravet. Uns passos després arribem a una espècie de monticle de pedres calcàries. Des d'este es pot disfrutar d'una magnífica panoràmica, darrere les Agulles de Santa Àgueda, el Bartolo, la Sufera, ... i davant, ubicat en una impressionant pedra calcària, el Castell de Miravet darrere del qual s'observa tota la costa de Cabanes i Torreblanca.

Reprenem la marxa, abaixant la cima i seguint les marques fins a arribar, després de pocs metres, una senda, en ella hi ha un desviació cap a l'esquerra pel qual baixarem més tard a la "Font de Miravet". Ara continuem recte fins a arribar el Castell de Miravet, situat a 286 m. d'altitud. Ací podem observar les ruïnes del castell on actualment s'aprecien restes de la muralla, de la torre, d'algunes dependències rectangulars i de l'església. Este es tracta d'un castell de l'època cristiana però on es van reutilitzar estructures musulmanes subjacents. De l'antic castell musulmà només queden alguns llenços de muralla, els vestigis de la capella del castro i una xicoteta cisterna.

Les cases es disposen en escala sobre el pendent nord seguint les línies del relleu, la majoria són de maçoneria. L'esquema més freqüent és el d'una casa de dimensions mitjanes constituïda de 3 o 4 estances disposades de forma indeterminada, i al centre, en espai obert.

Esta fortalesa va ser cap del seu districte durant la dominació mora i després de la Reconquista. La va conquistar el Cid i la va habitar en 1091. Posteriorment va pertànyer a Jaume I el conqueridor que el 27 d'abril de 1225 la va donar amb totes les seues viles, alqueries i pertinences al bisbe de Tortosa. La seua despoblació es va iniciar en el segle XVI, quan ja depenia jurídicament a Cabanes.

Després de visitar el castell ens dirigirem a la "Font de Miravet" per un senda que sorgeix a la dreta de la senda d'accés al castell, per la que hem passat anteriorment. Esta senda baixa de forma pronunciada per diversos bancals de cultius fins a arribar a la font, situada al costat mateix de la carretera Orpesa-Cabanes. Pel fet que en esta font l'aigua brolla de forma contínua i abundant durant tot l'any, junt amb el seu vistós emplaçament, fa que siga una zona molt concorreguda per nombroses persones que s'acosten per a assaborir les seues aigües, per això no cal oblidar que ens trobem enmig de la naturalesa i que cal respectar-la en tot moment. En la font podrem parar i refrescar-nos per a continuar la marxa.

Reprenem la ruta per la carretera que uneix la població d'Orpesa amb la de Cabanes i immediatament observem a la nostra esquerra un xicoteta senda que condueix a unes velles masies i a les mines de l'antic molí de la font de Miravet. Nosaltres continuem per la carretera d'Orpesa fins a arribar, transcorreguts uns 650 m., l'entrada d'un altre camí situat també a mà esquerra que discorre entre horts de tarongers i on s'observa un senyal de refugi de caça, que indica el límit del Paratge Natural. Seguim per este camí de terra quan després d'una xicoteta revolta veiem paral·lel al camí, a mà dreta, un hort de tarongers i a l'esquerra una abundant massa d'esbarzers. Després d'uns pocs metres, deixem un camí a la nostra dreta, i comença una gran filera d'oms (a la dreta) i de canyes (a l'esquerra), estes últimes limiten el barranc que discorre paral·lel al nostre camí. També s'observen, en l'esquerra, un lledoner i plantes típiques de barrancs i camins com el baladre, l'esbarzer, el fenoll,... . Continuem el camí pel costat dret del barranc deixant a la dreta un desviació. Recte arribarem a una masia situada al costat esquerre del camí, un poc més avant s'observa un hort d'ametlers, vorejant-lo s'arriba a una altra xicoteta masia. Seguim el camí fins a arribar a una bifurcació on cal desviar-se a la dreta. Només més girar passem un xicotet barranc on hi ha nombrosos exemplars d'estepa blanca , també s'observen argilagues i un pineda de pi blanc. Després de caminar uns metres més i travessar un hort d'ametlers, eixim entre dos masies a la pista que baixa a la "Font de Perelló". Punt de partida i arribada d'esta ruta.

Traducció del llibre: ”RUTES CIRCULARS – PARATGE NATURAL - DESERT DELS PALMES – de FRANCISCO MARCO MORENO i ISABEL MATEO FONT – EDITAT PER LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ”.