Les tres fonts: Font Tallada, Font de Roc i Font de Sant Josep

Partim en un descampat que hi ha en la carretera del Desert de les Palmes (Benicàssim) una vegada creuat el pont sobre la A-7 (104,1 m. d'altura). A uns 50 m. del pont i a la dreta s'inicia una pista. Trobarem bancals abandonats al llarg d'este primer tram, que han sigut colonitzats per nombroses plantes autòctones, entre les que podem veure l'albaida, margalló, tomaní, estepa, coscoll, exemplars aïllats de pi blanc, etc. Passats uns 400 m. ens trobem amb una desviació a l'esquerra, junt a uns grans pins carrascos, seguim per la pista principal fins a trobar-nos amb el barranc a uns 800 m. des de l'inici. Des d'este punt podem observar el pic d'una de les Agulles i des d'ací prenem una pista a la nostra esquerra, una vegada superats els 900 m., prenem la senda i comencem a pujar lleugerament fins a trobar les ruïnes d'un antic corral que, a pesar del seu deteriorament, conserva característiques arquitectòniques peculiars. Continuem per la senda i als 1.100 m. hi ha una bifurcació a la dreta que seguim. El trajecte comença a fer-se angost discorrent junt al barranc, que a vegades és profund. A partir d'este punt podrem anar observant restes dels treballs que es realitzaven per a l'obtenció de rastell de roig, principalment durant les dècades dels anys 1950 i 1960. Deixem una caseta de pastor a la nostra esquerra, passats els 1.400 m. Uns metres més avant podem divisar a l'esquerra el Mas de la Corda i una carrasca singular junt amb la senda. Continuarem ascendint amb certa dificultat fins a arribar al pla boscós junt amb la carretera de la Font Tallada. Este pla està situat a 2.500 m. de distància des de l'inici del recorregut; és un lloc apropiat per a fer un xicotet descans, aprofitem per a contemplar la magnífica vista paisatgística.

Agafem la carretera (333 m. d'altura) que ens porta a la Font Tallada per la nostra dreta. Arribem a la Font Tallada, pararem uns 25 minuts que aprofitarem per a esmorzar. Reprendrem el camí per la pista que ens portarà, desviant-nos a la nostra esquerra, a la Font de Roc (305 m. d'altura), baixarem a beure i tornarem al camí, seguirem l'ascensió per la pista que ens portarà després de 2.300 metres a les cases del Pla de les Moletes, on acabarem la pujada de la caminada (461,2 m. d'altura). Continuem per una senda que agafem per la nostra dreta fins al Pla de Montserrat i l'Ermita del mateix nom, continuarem per senda i bancals fins a descendir fins a la Font de Sant Josep (379,2 m. d'altura).

Continuarem fins a les taules del berenador de la font i buscarem una estreta senda que ens portarà a una pista, per la que continuarem uns metres cap a la nostra esquerra, a l'arribar al primer encreuament continuarem per la nostra dreta. En el següent encreuament ens desviarem a l'esquerra (per la dreta arribaríem fins al Convent Vell) per a continuar per dins del Carrascar del Desert (274,9 m. d'altura), al final del Carrascar seguirem en l'encreuament cap a la nostra esquerra (per la dreta sempre cap avall arribaríem al mateix punt). Arribem a un encreuament, continuem uns pocs metres cap a la nostra dreta, i agafem (per la nostra esquerra) la senda que hi ha en el Barranc del Desert, veurem el Mas de Mingarro, i després de contemplar alguns exemplars de pins rojos i alguns magraners silvestres, després d'uns 1.500 metres, arribarem a la carretera del Desert la creuarem, passarem al costat del Mas del Salandó i acabarem en el descampat on hem començat la caminada.

Traducció del llibre: ”RUTES CIRCULARS – PARATGE NATURAL - DESERT DELS PALMES – de FRANCISCO MARCO MORENO i ISABEL MATEO FONT – EDITAT PER LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ”.

Tornar a la caminada del mes